Chinees GPS alternatief is in de lucht

Het Chinese alternatief voor gps, Beidou, is in de lucht. Vanuit China en de omliggende gebieden kan het systeem worden gebruikt. Er zijn op dit moment tien Beidou-satellieten in de lucht; volgend jaar komen daar nog zes bij.

Vanuit China en omgeving kan het systeem al worden gebruikt, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Eerder deze maand werd de tiende satelliet gelanceerd. Door nog zes satellieten te lanceren moet eind volgend jaar vanuit het hele Aziatisch-Pacifisch gebied het systeem kunnen worden gebruikt. In 2020 moet het netwerk, dat compatible is met gps, wereldwijd dekkend zijn. Het stelsel moet dan 35 satellieten omvatten.

Het navigatiesysteem is in het leven geroepen om een alternatief aan gps te bieden: de Verenigde Staten hebben de volledige controle over dat systeem, en dat zint China niet. Ook Rusland en de Europese Unie werken aan een alternatief voor gps, in de vorm van respectievelijk Glonass en Galileo. China neemt ook deel aan de financiëring van Galileo, waarvan onlangs de eerste satelliet de lucht in ging.

Aanvankelijk zou Beidou enkel door het leger en de overheid gebruikt worden, maar ook particulieren en bedrijven mogen het systeem gebruiken. Voor hen wordt de dienstverlening wel beperkt: de nauwkeurigheid van de locatiebepaling wordt net als bij gps beperkt, in dit geval tot tien meter, en ook de nauwkeurigheid van tijd en snelheidsmetingen is verminderd.

Bron: tweakers.net